Robert Murray McCheyne

Robert Murray McCheyne

 

 

    Prezint aici viata unui om care a facut din sfintenie si din apropierea de Dumnezeu, tinta   propovaduiri dar mai ales a trairii sale. Robert Murray McCheyne, s-a nascut in anul 1813, la Edinburgh, in Scotia.

    Putin cunoscut astazi, Robert McCheyne, a fost pentru foarte multi un model de vestitor dar si de implinitor a adevarului Scripturii. Viata lui de sfintenie, total predata Domnului, a inspirat generatii la rand, sa caute pe Dumnezeu si sa traiasca intr-o asa sfintenie si dependenta de El, ca si cum ar fi ultima zi din viata.

    In 1836 a fost ordinat ca pastor la Biserica Sfantul Petru, din Dundee. Dorinta puternica de a creste in sfintenie a fost cuplata cu pasiunea de a vedea suflete convertite si pacatosii mantuiti. “Nimanui nu-i pasa de sufletele noastre”, e scris pe fruntea fiecaruia dintre ei, spunea McCheyne. “Cum sa mai pierd in lumea mea pretioasele zile si ore, cand chiar la usa mea incepe o alta lume.”

    A fost numit unul din cei mai importanti oameni care a trait si lucrat vreodata in orasul Dundee.

    Alaturi de Andrew Bonar si William Burns, Robert McCheyne a fost unul din cei mai mari lideri prin care miscarea Evanghelica din Scotia a cunoscut o mare trezire spirituala. Obisnuia sa spuna prietenilor lui lucratori urmatoarele: “predicile voastre dureaza o ora sau doua, insa viata voastra predica toata saptamana”, iar celui care l-a inlocuit ca pastor, cand s-a imbolnavit: “explica scripturile cat mai mult si nu uita ca sufletele se sfintesc prin adevar si nu prin discursuri despre adevar”.

    Unul din versetele lui preferate era Romani 1:16. Iubea mult acest pasaj din Scriptura. Incurajat de alti prieteni, dar mai ales de cuvintele “intai iudeului, apoi…” Robert a plecat impreuna cu Andrew Bonar sa vesteasca evreilor din Palestina si din intreaga Europa ca Isus este Mesia Cel Promis. A predicat Evanghelia tuturor evreilor pe care-i intalnea, avand un success neasteptat. A infiintat misiuni in Polonia si Ungaria. “In calatoria noastra misionara am poposit in Moldova, Valahia si Austria, locuri pline de intuneric si umbra mortii. Cu toate ca sunt total straini de adevarul care este in Hristos, locuitorii acestor taramuri, foarte superstitiosi incearca totusi sa fie crestini”. In urma raportului misionar pe care l-a facut la intoarcere acasa, Biserica Scotiana a decis in 1841 sa stabileasca la Iasi o statie de misiune permanenta, condusa de reverendul Daniel Edward.

    Sa strigam dupa sfintenie personala si apropiere permanenta de Dumnezeu! Sa ne lasam incalziti de razele Lui, sa ne sprijinim pe bratul Lui iubitor, sa ne umplem de Duhul Sfant; daca nu vom proceda astfel, orice success obtinut prin propriile puteri in lucrare nu va contribui decat la vesnica noastra confuzie.

    Robert McCheyne a murit la 25 Martie 1843, suferind de febra tifoida. Dar a murit rugandu-se. Cei care l-au vazut in ultimele clipe ale vietii au spus ca McCheyne si-a ridicat mainile a rugaciune si a exclamat: “aceasta biserica, Doamne, acesti oameni, acest loc!”

    Vrei sa cunosti secretul lui McCheyne? spunea ingrijitorul parohiei lui, ani mai tarziu, vizitatorilor. Aseaza-te la biroul lui, pune-ti capul in maini si plangi! Asa a facut pastorul nostru. Apoi mergea la amvon si spunea: “Pune cotul tau aici, aseaza-ti capul in mana si plangi. Asa facea pastorul nostru. Acesta e secretul!”

   In urma lui Robert Murray McCheyne, a ramas dorinta dupa sfintenie permanenta si deopotriva strigatul plin de dragoste si compasiune pentru sufletele pierdute. Fie ca si noi, sa nu ne dorim doar sfintenia ci sa ne si luptam sa fim disciplinati si aproape de Dumnezeu, niste oameni transformati, asemenea lui Christos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: