William Carey

   William Carey s-a nascut la 17 August 1761,   in apropiere de Northampton, Anglia, in familia unor crestini, foarte saraci.   La 14 ani a inceput sa lucreze ca pantofar, meserie de care nu s-a rusinat niciodata.

   Din adolescenta a fost atras de istorie si geografie, citiind orice carte de acest gen.   A devenit invatator la scoala din sat, si si-a facut propria harta a lumii, pe care a agatat-o deasupra mesei sale.   Vizitatorilor sai le spunea: vezi acesta e un teritoriu pagan, si acesta, si acesta…… deseori plangea tare la vederea acestei imagini…

   Nelipsit de la Biserica, la o intalnire de studiu, Carey, a sugerat ca tema “convertirea paganilor”. Imediat un pastor i-a spus: ”stai jos baiete. Cand Dumnezeu va vrea sa converteasca paganii, o va face fara noi”. Aceasta nu l-a descurajat insa, el publicand mai tarziu, faimoasa carte: “O cercetare a obligatiei crestinilor de a folosi orice metoda pentru convertirea paganilor”.

   In ultimii 10 ani petrecuti in Anglia, William Carey, a devenit un pastor apreciat.

   Datorita talentului sau pentru limbiile straine, inainte de 30 de ani putea sa citeasca Biblia in sase limbi. Cunoscut tuturor ca un om dedicat rugaciunii, a vorbit, a trudit, a perseverat, a predicat……….. Intr-una din intalnirile cu lucratorii din zona a predicat, ceea ce a devenit motto-ul a mii de misionari dupa el: Asteapta lucruri mari de la Dumnezeu, incearca lucruri mari pentru Dumnezeu!

   Pentru ca nu era nici o societate misionara si nici un interes real pentru misiune, in 1792, William Carey, a infiintat, impreuna cu cativa prieteni, Societatea Baptista de Misiune, primul misionar trimis fiind chiar William Carey.

   Compara India cu o mina de aur. Inainte de a pleca le-a spus prietenilor sai: “eu ma cobor, in mina, dar nu uitati voi tineti fringhiile”. I will go down, but don’t forget you hold the ropes. Era atat de convins ca Dumnezeul Preainalt il chemase la o predare totala a vietii, pentru convertirea paganilor… Pentru Carey paganii nu reprezentau doar numere, statistici, ei erau persoane, suflete eterne destinate sa traiasca pentru totdeauna in fericirea cerului sau in intunericul iadului. Renunt la tot pentru convertirea paganilor, a spus Carey.

   Dupa un an, in Iunie 1793 William Carey a plecat spre India. A sustinut ca odata ce o misiune a inceput, aceasta se poate in mare parte autosustine, de aceea pe langa predicarea evangheliei, a lucrat la o fabrica de indigo.   Au urmat ani de descurajare, nici un indian convertit, dupa sapte ani,… avea datorii, era deseori bolnav, sotia lui se imbolnavise foarte garav, iar in cele din urma muri, de asemenea ii murise pana atunci trei copii,… dar a continuat. Si-a stabilit misiunea la Serampore, nu departe de Calcutta.

   Primul sau convertit indian a fost Krishna Pal, pe care l-a botezat in 1800.

   In 1821 a infiintat Colegiul Serampore, primul colegiu crestin din Asia.   Mai mult de 213000 de volume de biblii sau Noi Testamente, in 34 de limbi au fost tiparite la tipografia din Serampore.   William Carey, a fost un om al Bibliei Ea este adevarul, asa ii placea sa spuna, si pentru ca ea este adevarul, trebuie tradusa si tiparita pentru ca un mare numar de oameni sa aiba acces la ea.   Pasajul preferat din Scriptura, era Romani 12:1-2.

   In 1801 a fost ales professor de Sanskrita, Bengali si Marathi, la Colegiul William Fort, din Calcutta.

   Era caracterizat ca un om care stia sa rabde, foarte perseverent in tot ceea ce facea, avea simplitatea unui copil si o totala transpatrenta, umilinta lui sincera fiind cunoscuta de toti.

   In ultimele zile ale vietii, i-a spus lui Alexander Duff, unul din colaboratorii sai, care se intorsese recent din Marea Britanie:   “Tu ai vorbit despre William Carey, cand nu voi mai fi, nu spune nimic despre William Carey, -vorbeste despre Mantuitorul lui Carey!”   Cand a terminat de revizuit ultima traducere la care a lucrat, batranul William Carey, a spus: “sunt gata sa-l intalnesc pe Domnul meu, nu am nici o frica, nici o indoiala, nu am nici o dorinta care sa nu fie satisfacuta!”

   In planul de evanghelizare a Indiei, Carey avea trei principii: predica evanghelia, tradu Biblia si deschide scoli.   Cand William Carey a murit, la varsta de 73 de ani, dupa 41 de ani de slujire continua, printre indieni, Misiunea Serampore, avea 30 de misionari, 40 de invatatori autohtoni, 45 de statii misionare, 26 de Biserici, 126 de scoli, cu peste 10000 de elevi. Biblia in intregime sau Noul Testament a fost tradusa in 34 de limbi, care slujea la o treime din populatia globului.

   William Carey a fost ridiculizat, de multi din generatia sa…. “cizmar hirotonit”  si “indraznet nebun”. Insa el, a infaptuit o lucurare pentru care este si va fii tinut minte, ca un adevarat prieten si binefacator al Indiei, al paganilor.   William Carey, a fost un erou al credintei, iubea paganii, iubea Scriptura, Il iubea pe Mantuitorul sau, iar orice lucru pe care-l incepea il ducea la bun sfarsit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: