Hudson Taylor

   Este caracterizat printr-o mare renuntare de sine, o compasiune adanca pentru sufletele pierdute,o deosebita putere in rugaciune, un om organizat, de o perseverenta neobosita, cu o influenta uimitoare asupra semenilor sai, si in plus umilinta unui copil……..

   James Hudson Taylor s-a nascut, intr-o familie crestina, la 21 Mai, 1832, in apropiere de Leeds, in Anglia. Inca de mic dorea sa mearga misionar in China. La varsta de 17 ani, a experimentat nasterea din nou, iar dorinta si zelul de a fi misionar l-au facut ca la 19 ani, sa paraseasca familia si confortul, pentru a se muta intr-o zona mult mai rea, din dorinta a se obisnui cu siguratatea, saracia, si pericolul de a locui intr-un loc mizer si nesigur, unde singura companie putea fi Dumnezeu.

   Petrecea mult timp studiind si rugandu-se, lucra ca ajutor pentru un medic din apropiere, iar in timpul liber distribuia tractate si evangheliza pe cei ce-i intalnea. Tot in acest timp a studiat greaca, ebraica, latina si dialectul mandarin, al limbii chineze.

   La 21 de ani Hudson Taylor a ajuns in James Hudson Taylor . Greul abia incepuse.    Datorita razboiului si a faptului ca misionarii erau mereu vanati de chinezi, abea gasea unde sa doarma.

   Apoi, dupa trei ani, societatea misionara prin care a plecat in China, l-a anuntat ca nu mai avea fonduri pentru a-l sustine.    Cu toate acestea J. Hudson Taylor nu a renuntat,… el declara: “Dumnezeu asculta rugaciunea si va misca inimile oamenilor”. Era total predat lui Dumnezeu si totdeauna gata sa se supuna chemarii Lui.    In scurt timp a adoptat imbracamintea si stilul de viata al chinezilor, facandu-se mai accesibil celor ce-l ascultau.    Pe langa munca sa de medic, el predica pe strazi si in capela, primea vizitatori si avea grija de corespondenta.

   In 1859 se casatoreste in China, cu Maria, o fata orfana, fiica unor fosti misionari.

   Noua familie era atat de convinsa ca trebuie sa mearga sa evanghelizeze intreaga China, incat nimic nu-i putea opri. “Am cautat de multa vreme Adevarul”, i se confesa un chinez, “dar fara sa-l gasesc. L-am cautat aproape si departe, dar nu l-am descoperit. N-am gasit odihna in confucianism, budism sau taoism, insa gasesc odihna in ceea ce am auzit in aceasta seara. Iata de ce, de acum inainte cred in Isus.”

   Deoarece se imbolnavise foarte grav a trebuit sa se intoarca in Anglia pentru un timp. Neobosit a continuat traducerea Noului Testament in limba chineza (lucru inceput in China).

   In Iunie 1865, s-a nascut MISIUNEA DIN INTERIORUL CHINEI, Taylor deschizand un cont de $50, cerand lui Dumnezeu, inmultirea banilor si totodata 24 de noi misionari care sa i se alature. Curand contul din banca a crescut iar cei 24 au putut pleca spre China. In scurt timp au mai plecat 70. Apoi altii 100.    Noua misiune specifica urmatoarele: misionarii nu vor avea nici o garantie pentru salarii, ei trebuie sa se increada doar in Dumnezeu pentru nevoile lor, pe deasupra ei trebuie sa adopte tinuta chinezilor, si apoi sa duca Evanghelia in interiorul Chinei.    El scria: Avem nevoie de barbati si femei care sa puna pe primul loc si mai intai de toate pe Isus, China si sufletele pierdute –chiar si propria viata trebuie sa fie secundara.

   Costul personal al viziunii lui Hudson Taylor a fost mare si pentru familia sa: sotia lui Maria s-a imbolnavit de holera si a murit, iar din cei 12 copii, cinci au murit, inainte de a implini 10 ani.

   In ultimi ani din viata, Hudson Taylor spunea: “Sunt convins ca suntem cu totii deplin satisfacuti de a fi slujitorii lui Dumnezeu, trimisi de El in diversele posturi pe care le ocupam, pentru a-I face lucrarea.    El ne-a deschis usi, noi am intrat. Nu am venit in China pentru ca lucrarea misionara de aici e fara pericol sau usoara, ci pentru ca El ne-a chemat la aceasta. Nu am contat pe o protectie omeneasca, ci pe promisiunea prezentei Sale. Nici dificultatile, nici pericolele, nici aprobarea, nici ura oamenilor n-ar putea sa ne schimbe cu nimic indatorirea.

   In istoria crestinismului, Hudson Taylor, ramane un exemplu de daruire totala si de incredere absoluta in Dumnezeu. A fost cel mai folosit misionar din istoria Chinei. In timpul celor 51 de ani de lucrare acolo, misiunea sa, numita, MISIUNEA DIN INTERIORUL CHINEI, a stabilit 205 statii misionare, a adus 849 de misionari, a investit in lucrare peste 700 de crestini chinezi, a adunat patru milioane de dolari, prin credinta, si a stabilit o multime de biserici, numarul crestinilor depasind 125000. A convertit mai mult de 35000 de chinezi, la Hristos si a botezat aproape 50000. Darul sau, de a-i convinge pe oameni sa se daruiasca pe ei insisi lui Hristos, cat si posesiunile lor, a fost uimitor. Mai presus de toate, Hudson Taylor, a luat in serios promisiunile lui Dumnezeu si a dovedit ca este posibil sa traiesti o viata spirituala superioara in mod constant.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: